CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, June 16, 2009

PIL PERANCANG

Aku mendpt fakta mengenai pil perancangan keluarga ni dalam surat kabar Utusan Malaysia 15/6/09. Antara fakta2nya ialah :-

1. Pil perancang keluarga ini digalakkan hanya utk wanita yg berkahwin. Usia 35 thn
ke bwh.
Telah mempunyai anak serta sudah menjalani pemeriksaan doktor.
2. Waktu yg sesuai utk mengambil pil bagi merancang keluarga adalah pd hari kelima haid
3. Pil perancangan mengandungi dua hormon seks tiruan estrogen dan progestogen
(sejenis
progesteron tiruan) yg menghentikan pusingan haid bulanan normal
4. Sekiranya digunakan dgn tepat dan berkekalan, pil ini mampu mencegah kehamilan
sehingga 99.5 peratus keberkesanan
5. Antara pil perancang yang dijual - Nordette, Jasmine, Marvelon, Minulet, Mercilon
6. Kebaikan Pil Perancang Bg Wanita
- boleh mencegah penyakit kanser ovari
- membantu menambah zat besi dlm tubuh
- menghalang ketumbuhan cysts dlm ovari
- menghalang masalah radang pelviks
- membantu mengurangkan osteoporosis
7. Wanita yg tidak dibenarkan makan pil pencegah hamil
- disahkan mengandung
- menghidap penyakit hati, barah buah dada, sakit jantung, darah tinggi, migrain
- menghidap kencing manis

Tak keterlaluan kot rasanya kalo aku stori pasal kisah pil perancang ni. Lepas melahirkan Ami, terus aku mengambil pil perancang sehingga kini. Aku ni jenis yg penakut nak pakai IUD or apa saja alat lain utk cegah kehamilan, jadi aku amiks keputusan mkn pil hingga Ami berusia 2 thn. Aku plan nak pregnant tu yg aku stop mkn pil selama 2 bulan...terus aku pregnant kat Abdul Rahman. Malangnya Abdul Rahman meninggal. Aku continue mkn pil hingga aku decide nak pregnant lagik. Kali ni aku stop mkn pil selama 8 bulan baru aku pregnant kat kakak.
Aku penah mkn pil perancang jenis Minulet...setiap kali aku makan pil ni bila bangun pagi je mulala aku rasa pening n nak muntah2....bukan nak muntah2 memang dah muntah pun...sakit jiwa dibuatnya kalo setiap pagi cam tu sampai sakit perut aku menahan muntah. Tak sesuai agaknya pil tu ngan badan aku. So aku tukar Marvelon. So far so good. Tak da langsung sebarang masalah...cuma aku terpikir sampai bila la aku ni nak telan pil ni...aku ni kira dah sampai tahap bosan gilerr nak telan pil cam ni....kalo ikutkan hati aku...maleh aje nak telan pil ni lagik...tapi bila pkir...tak telan pil ni jawabnye bulan depan pregnant le aku (aku pulak jenis yang mudah 'lekat') ...hehehe...bukannye tak nak ramai anak...tapi biarlah si adik ni besar sikit (adik baru 1 thn 6 bulan) baru nak pregnant lagik...kalo ada rezeki lekan.

Apa pendapat kawan2 ku sekalian....yang makan pil cam aku..korang penah tak sampai tahap bosan giler cam aku ni??????

18 comments:

kakyong said...

mamasyaza,

kakyong tak pernah makan pil perancang... heheh, takdan nak merasa..
pastu bila umur dah camni .. >35.. gynea suggest pakai IUD... tp ngeri nak pakai.. so sampai la ni memang tak pakai..
la ni baru bertahan 9 bulan (actuall 11 bulan tolak 2 bulan berpantang).. main adjust sendiri2 jer.. dgn kerjasama en ayah lah... memang takut sgt kalo lekat lagi...

MAMASYAZA said...

to kak yong...tu la lepas ni rasanya kena adjust seniri2 gak kot...tapi nak ke Mr. Hus bekerjasama..hehehe

LiNda said...

MAMASYAZA...

wah bagus betui n3.

Berkongsi pengalaman ~ sejak kawen saya tak pernah makan pil or pakai apa2 for fmly planning. Semuanya atas pengiraan dan usaha daya sendiri disamping mendpt kerjasama yang baik dari cikAbang .

Saya tak suka pil or suntikan or apa2 benda dlm diri ini. Rasa cam terganggu kan kena makan pil ikut jadual yg ditetapkan.

Apapun ~ semuanya terpulang pada individu.

MeknaBlog said...

erm.....sy ni mkn jugak sbb takut sgt2 x dan anak nk besaq mak dh boyot plak...lgpon x caye saye nih leh kira seniri....kang terbabas.sape nk disalahkan tuuuu........lgpon x mo pregnant kalo x bersedia...sian bb...

Precious said...

Tak pernah amik. Merancang ngan menyusukan anak jer. Hiks ... Now dah tua tak yah pikir fsal ni lagik!

MAMASYAZA said...

to linda....tu la teringin gak nak buat pengiraan sendiri macam kwn2 yg lain buat...tapi cam tak confident la...takut terbabas...

♥♥syahadah♥♥ said...

saya tak guna pil perancang ke kaedah merancang kluarga..saya rancang sendrik...kaedahnya..tahu2 la saja..lagipun kalau mkn pil perancang ni..saya takut jadi mcm tula...peneng dan muntah..lgpun saya alami migrian yag teruk..
rmi rupanya mcm saya
NTURAL Planing

ieda said...

salam ..

ieda pernah makan pil nie masa anak kedua .. alhamdulillah setakat nieh ok dan alhamdulillah ..

biasanya pil perancang nie tgk kesesuaian bdn .. dan permulaannya pasti dr bagi utk test antibodi buleh gi ker tok .. biler ader prob baru dia bagi test yg lain lakk

biasa tu .. normal .. kalau x berlarutan effect dia .. ok lah tuu

yatie chomeyl said...

MIL pesan suruh sy buat kira2 sendiri dan siap pesan kat anak dia merangakp incik hubby saya untuk bagi kerjasama sebaiknya..hehehhe..tgklah camner erk lps habis tempoh berpantang nanti

btw, nice entry..info bguna utk org2 mcm sy ni :)

Ummi Salsabila said...

mamasyaza,

kite pun xpenah try pil perancang
xberani la kak.
just natural planning..
n kire2..hehe

Yati said...

Kalau dah bosan makan pil perancang, tugas encik husband plak untuk memakai condom. Give and take. Yang penting, kerjasama. :)

U-jin said...

pernah try marvelon(eh betul ker eja) kejadian penin ngan muntah gak happen to me...huhu..males dah nk mkn pil perancang...

Mrs Azuhaizat said...

klu ada migrain mmg bertambah pening bila ambik pil - lepas anak no 2 saya inject tp 6 bulan x ada period, stop ambik pil pulak tp sakit kepala sbb mmg ada migrain, dah tu terus stop..

mama Tiara said...

salam mamasyaza..wah, bnyk komen ni..gud n3..sy plak ambil marvelon.so far tak da masalah..tunggu anak besar ckit baru plan nak pregnant lagi..

Hot Mummy said...

mamasyaza

gud info for ibu2 sekelian.for me tak pernah lgsg try pil perancangni..sejak kawen rancang sendiri aje...alhamdulilah smpai skrg berkesan...en.hubby mmg bg full support...tp now mmg dh xde rancang2 coz tgh try untuk dpt second baby...lagipun kita ada migrain tu yg xberani nk try...

Yan said...

yan penah makan marvelon.. eh yeke?? tak surela name dia pa tp kotak dia kaler pink ah.. ms tu amik yg ni sbb doktor kata y ni tak efek berat badan... sbb dengar ade certain pil leh menggemukkan..

tp sudahnye yan makan tak makan.. kejap makan.. nanti lupe.. skip2la apela..

rasenye dah 4 bulan jugakla yan dah stop amik pil nih..

yan tak disiplinla.. ye ye wat alarm.. nanti mesti mulut kata.. nantila nantila.. pastu tertdo.. heheh pastu lupa ah..

MAMASYAZA said...

tq utk semua yg memberi komen dlm n3 ni...nampaknya lepas ni diriku akan stop amiks pill n cuba cara kire2 laks...adjust seniri cam kak yong ckp..hehehe

Faiysa Dani said...

Mama,

Berat badan naik x ? Bila mkn pil prancang kluarga ni? Sbb sy bru lahirkan 1st bby 20/4/13.. Umur pun bru 23.. Xnk la naik bdn.. Huhu

Post a Comment