CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, August 7, 2010

Kisah Hari Jumaat n Sabtu

Jumaat malam on the way nak ke Rumah Pizza

Sikecik  :  Abah, nanti singgah kedai tau, adik nak beli coklat.
Abah  :  Adik ada duit ka, nak beli coklat..?
Sikecik  :  Errmmm, tapi adik tak dak duit la.
Abah  :  Dah kalo tak dak duit, adik nak beli dengan apa..???
Sikecik   :  Adik beli dengan tangan la..

Heheheh....betul la tukan...nak beli dengan apa lagik kalo bukan dengan tangan

Hari Sabtu  pagi

Hari untuk bangun sedikit lewat dari hari biasa.  Nak kena hantar Ami g tuisyen pukul 11am.  Ratu n sikecik awal-awal lagik bangun n terus ngadap tv.  Akak lak seperti biasa, terus masuk bilik air, mandi.  Hari cuti kami selalunya b'fast n lunch kat luar je.  Lepas mandi akak sesaja la jengok kat luar dari tingkap bilik akak, tengok pemandangan luar, sekali akak tengok grill pintu depan terbuka luas.  Sapa yang kluar umah pepagi ni..?? 

Tak puas hati, cepat2 akak p check.  Keputusan hasil siasatan akak, rupanya, grill tu memang dah terbuka dari semlm, kunci umah masih melekat kat tombol pintu kayu.  Maknanya kami sekeluarga tdo semlm ngan pintu tak berkunci.  Macam serah diri kat pencuri, bagi pencuri masuk umah.  Suspectnya, tidak syak lagi keja en. abah.  Selalunya sebelum masuk tdo, dia akan merokok kat laman umah, baru 'feel' katanya, feel punya pasal sampai masuk umah tak kunci pintu.  Nasib baikla tak ada apa yang berlaku.  Kawasan perumahan akak tu selalu gak pencuri buat projek, tapi sekarang ni dah kurang sejak penduduk kat situ bersepakat nak jadi pak guard, buat giliran meronda bermula dari pukul 1am - 5.00am. 
To en. abah - Tobat lepaih ni jangan dok buat dah mende camni.

27 comments:

Dinas Aldi said...

tu diaaa, takutnya! jangan dibuat lagi dahla perkara mcm tu. alhamdulillah x jadi apa2! but then sapa yg suka terlupa mcm tu kan, dah namanya pun terlupa.

Zaidah said...

kat rumah kekadang grill kunci tapi kunci tersangkut aje kat situ...haa macam mana plak tu...kekadang kita lupa nak kunci so terus tidur..nasib baik tak ade ape2...

LiNda said...

gelak saya jawapan adik . chomel !

Ehh.. bahaya tuh . Dah pasni kena check betul2 sblm tido ..

Ena said...

Sama la kak.. kat umah ena nie pun selalu juga.. ena selalu check sebelum tido.. tapi kdg ada juga terlupa.. sekali bila nak keluar belah pg.. tak berkunci dari grill, gate sampai la pintu kereta.. nasib baik tak jadi apa2.. kalau tak nangis tak berlagu dah agaknya.. huhu

MAMASYAZA said...

to dinas,
tula bagitau en. abah, tobat jgn buat mende camtu lagi, mmg serah diri btoi. nasib baik semuanya ok, silap2 nyawa leh melayang ooo, tak patut sgt nak lupa mende2 camtu, kan dah jadi rutin harian check semua pintu b4 sleep

MAMASYAZA said...

to linda,
adik memang camtu, penuh ngan jawapan yang tak terduga, asik nak tergelak ja layan karenah dia yg makin membesar

MAMASYAZA said...

to zaidah,
nampaknye bukan akak ja mengalami masalah camni, kengkawan pun sama ekk, bab kunci tersangkut kat grill memang dah selalu terjadi pun

MAMASYAZA said...

to ena,
kalo akak yg check, memang akak akan pastikan keta berkunci, pintu pagar berkunci, grill, pintu kayu, pintu belakang n grill belakang, semuanya berkunci baru akak masuk tdo, baru rasa puas hati, baru rasa selamat

kakcik said...

Alhamdulillah - tiada kejadian yang tidak diingin terjadi. :)

Ummi Alesya Sofea said...

hehe,entry yg mnarik..slm pkenalan dari sy,dah follow dah..harap nnt blh follow sy blk yer. :D

zino said...

salam kenal.. lompat dari blog sebelah...

Andrik McVean said...

hi there i have just followed your blog and i hope you can follow me back..i like your blog...i will be waiting you in my blog..cheers

ieja amieja said...

nasib baik x de pape yg berlaku kan..sy selalu tertinggal kunci kat grill dapur..
salam kenal n dah follow..

ieda said...

aduhhh kak ,kenapa saya x dpt baca artikel akak dari awal erkkk ,pelikk nie dia kuar tengah2 ... huhuh

tertutup dgn header baru akak tuu

ariana said...

Sib baik x de apa yg buruk berlaku ye..Biasalah pasal lupa nak kunci pintu dan tingkap ni..Kat umah akak pun mcm tu..tapi terbalik, sebab abah dorang yg biasa pergi check dan bising2 kat kami..hehe

Ucu Faridah said...

kadang2 sesekali ALlah nak uji..benda yg selalu kita buat kita terlupa..
satu petua nk bagi supaya pencuri segan nk msk rmh kita..masa kita kunci tombol/grille bacakan ayat Al Kursi/ayat 3 qul...inysaallah malaikat akan jga kesejahteraan/keselamatan rumah kita...

ariana said...

Salam. happy birthday..tak buat entri pasal birthday ke mamaSyaza? :))

CS @ Mama AA's said...

loya buruk anak ni mmg akan buat mama die senyum sorang2 hehehe

mummY daniSha said...

hi kak..salam kenal =)

bahaya tu kak..alhamdulillah x de apa2..sy pun kdg2 mcm tu gak..tp pintu gate hehee...

kayna said...

huh suspend gak eh... harap takde apa2. InsyaALLAH Allah sentiasa lindungi tu..

azi said...

Salam kenal Su...dan akak folo ye

p/s Bijak betul jawapan anak Su...memanglah beli pakai tangan..duit tu untuk bayaran..he..he..:)

Azian Elias said...

dah lam atak jengah sini.. gara2 blog list ilang..

Sherwieyna Muzzawer said...

syukur nasib baik takde perkara2 yg tak diingini terjadi..

Hilmirda Daud said...

Tak dapat baca yang mula2 tu...
Nasib baik tak jadi apa2.

Suhana Shuib said...

naseb baik tak ade pa pe kan..syukur..

izzah said...

Salam kenal akak...

Sy plk yg dup dap dup dap bila duk trbayang citer akak ni....hehe,..so scary....

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment